Mănăstirea Dragomirna


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVII - XIX
Importanta: A
Cod LMI: SV-II-a-A-05577
Adresa:
Localitate: sat MITOCU DRAGOMIRNEI; comuna MITOCU DRAGOMIRNEI
Judet: Suceava
Regiune: Bucovina

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Dragomirna

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 25-Jun-2009

Manastirea Dragomirna a fost ctitorita de mitropolitul Anastasie Crimca impreuna cu boierii Lupu si Simion Stroici.
Ei au inaltat in 1602 o mica biserica zisa "a schitului", care este acum in cimitirul obstii.
In 1609 este ridicata biserica mare a manastirii, pe marginea unui lac. Are 42 m inaltime si numai 9,60 m latime. Planul este dreptunghiular alungit, cu o singura absida poligonala spre apus. Braul-torsada incinge cladirea pe mijloc la exterior si o decoreaza in interior. Turla din piatra este ornamentata cu motive geometrice si vegetale de inspiratie caucaziana. Ferestrele sunt in stil gotic, iar interiorul impresioneaza prin nervurile de piatra cu profile in torsada, rozetele, scuturile heraldice si pavimentele inaltate progresiv in sapte trepte de la pridvor la Altar.
Dupa 1620 voievodul Miron Barnovschi inconjoara manastirea cu ziduri de piatra, care sa o fereasca de atacurile turcesti, tataresti, polone, sau cazacesti. Zidurile dispuse in patrulater au 11 m inaltime, turnuri de colt patrate, metereze, contraforturi puternice si un turn-clopotnita cu gang de intrare (paraclis), cu stema Moldovei sculptata deasupra arcadei.
Incinta adaposteste si trapeza, marea sala cu bolti ogivale sustinute central de un stalp octogonal.
In cimitirul din vecinatate este biserica mica, bine proportionata, sobra, cu pridvor deschis si trei ferestre la Altar.
Pictura a fost realizata de Craciun, Mateies, Ignat si Gligorie, mesteri locali. Catapeteasma din lemn aurit a fost adusa in 1613 de la manastirea Solca.
Muzeul manastirii pastreaza un evangheliar cu ferecatura din 1557, o cruce sculptata in abanos din 1542, acoperaminte liturgice din 1559, broderii cu aur si argint din 1598 si creatii ale Scolii de caligrafi si miniaturisti intemeiata la Dragomirna de mitropolitul ctitor, dintre care se remarca cinci manuscrise din 1609-1616, lucrate personal de Anastasie Crimca.